Daca stai si privesti albia unui rau de unde izvoraste si pana unde se termina vei vedea ca e plina de pietricele de diferite marimi, de crengi sau frunze. Daca te uiti de sus din avion la albia raului totul parca pare ca e constant. Vezi ca albia nu isi schimba forma sau marimea peste noapte. Dar daca te apropii de susurul apei vei vedea ca in doar cateva secunde un peisaj ce se schimba continuu.
La fel suntem si noi ca albia raului, iar oamenii ce se perinda prin viata noastra sunt precum apa din albia raului. Noi luam diverse forme de-a lungul vietii noastre, si aici ma refer la trasaturile fizice ce se schimba de la an la an, dar si la felul in care gandim si simtim. Cel ce esti azi, s-ar putea sa nu fii si cel de maine. Azi poate esti bucuros, maine poate esti ingandurat. Te construiesti in fiecare secunda si minut in care simti, gandesti, faci sau existi.
Cel mai mult te construiesti pe tine cand interactionezi cu alti oameni si te apropii de ei, ca prieten. In unele cazuri vei interactiona strict dintr-un interes comun. Adica te imprietenesti pentru ca ai un beneficiu comun. Desi o sa te revolti in sinea ta cand o sa iti zic faptul ca aici este radacina prieteniilor – te imprietenesti pentru ca ai un beneficiu. Poate fi un beneficiu fizic sau emotional, sau poate fi legat de activitati comune (idealuri) sau chiar de dorinta de a evolua de la an la an (dezvoltare personala). Pe toate aceste paliere apare proba timpului. Iar singurele prietenii care rezista sunt cele legate de dezvoltarea personala.
Prieteniile ce au la baza un beneficiu fizic sunt cele mai mari ca numar in viata oricarui om. De ce? Sunt ca la piata, restaurant sau ca la supermarket: ai o nevoie fizica, sa zicem ca ti-e foame si te duci ori la piata ori la restaurant sa iti satisfaci nevoia. In momentul in care nevoia dispare, dispare si interesul.
Apoi, prieteniile emotionale sunt pasul al doilea in cadrul relationarii cu cei din jurul nostru. Asta inseamna ca dupa ce am trecut de prima etapa de interes fizic, vrem sa facem si lucruri frumoase impreuna ca sa ne bucuram mai mult de viata. Vrem sa ne ajutam emotional prin a ne bucura impreuna. De asta la petreceri sau in vacante nu te duci de unul singur. Desigur ca ai putea sa faci si acest lucru, dar care ar mai fi frumusetea vietii?
Dupa ce trecem de beneficiul fizic si de cel emotional, apare un nou nivel in relationarea cu cei din jurul nostru. Acest nivel este legat de idealurile comune si ce facem in aceasta directie. Daca un ideal pe care il avem noi este sa avem grija de natura, atunci mergem impreuna la platat de copacei in zonele despadurite. Sunt activitati care ne leaga datorita crezului nostru comun, desi s-ar putea sa nu ne intalnim des cu acea persoana in viata noastra. In momentul in care prioritatile sau idealurile din viata ta ti se schimba, s-ar putea sa orientezi si sa dezvolti alte interactiuni cu alti oameni.
Prieteniile care rezista cand sunt supuse probei timpului sunt cele dinamice in care oamenii evolueaza cand isi cern experientele de viata si isi dezvolta noi abilitati si capacitati prin a dori sa inteleaga si sa descopere sensul din intamplarile pe care universul le-a adus in calea lor. Sunt cei care sunt deschisi sa imbunatateasca sau sa schimbe ceva in viitorul lor. Sunt cei care vad ca prietenul lor nu e doar contextual, ca in cazul celor trei situatii mai sus amintite: fizic, emotional, sau legate de un ideal, ci e un prieten alaturi de care evolueaza impreuna. Prieteniile care supravietuiesc de-a lungul timpului sunt despre crestere, si sunt cele mai rare prietenii. Chiar si felul in care este organizata viata noastra ne spune acelasi lucru: sa crestem! La inceput sutem copii, apoi adolescenti, adulti, maturi, intelepti. Totul este despre curgere in timp. Sa cresti in timp. Cine vrea sa ramana copil si nu vrea sa creasca in viata asta?
Prieteniile sunt importante pentru cresterea noastra pentru ca ne arata unde avem lucruri nerezolvate cu noi. Cand le rezolvam mergem mai departe, la urmatorul nivel cu sau fara aceste prietenii deja create. Nu e trist ca prieteniile se termina, ci faptul ca nu construim altele noi.
Cum spunea si vorba noastra din mosi stramosi: Cine se aseamana, se aduna. Tu cu cine te asemeni? Ce ai investit pentru a construi prieteniile pe care ti le-ai dorit in jurul tau?
Mulțumesc!